Andelsjordbruk (Community Supported Agriculture=CSA) är en modell som bygger på relationer mellan konsumenter och en eller flera producenter. Det är ett direkt partnerskap där risker och belöningar från jordbruk delas, det sker genom långsiktiga avtal. Andelsjordbruk är också ett bra sätt att stötta och bidra till fler småskaliga och hållbara grönsaksodlingar. Det är viktigt att öka mängden närproducerad mat i Sverige och genom att stötta småskalig odling och produktion är du en del i den utvecklingen.
Direkt partnerskap I ett andelsjordbruk finns en direkt relation mellan bonden och andelsägaren. Detta ger förståelse för hur maten produceras, men också möjligheter för andelsägaren att påverka produktionen.
Långa avtal Långa avtal, ofta en säsong i taget, ger producenter trygghet och möjlighet till långsiktig planering. Andelsägaren får också en långsiktighet i att de "förbokat" sina produkter.
Delade risker och belöningar Inom andelsjordbruk finns någon form av riskdelning mellan bonde och andelsägare. Hur riskdelningen är utformad skiljer sig från andelsjordbruk till andelsjordbruk.
Hos oss på Jämtens är målet att ni ska få en bra blandning av grönsaker varje/varannan vecka. Vi planerar för minst 10 olika grönsaker i kassen och gör vårt yttersta för att få grönsakerna att växa så bra som möjligt. Ibland händer det att något skadedjur gör mer skada än vi räknat med, kanske kommer ett rejält regn och slår hårt mot någon gröda osv. Vi är dock övertygade om att vi ändå kan ge er en bra leverans. Det är nämligen så att när en sak går dåligt brukar något annat gå extra bra. Det innebär att vi kanske vissa veckor inte kan leverera 10 olika sorters grönsaker men vi kan leverera extra mycket av någon grönsak eller fler grönsaker en annan vecka. Dessutom ingår det självklart en viss buffert i vår planering.
Tänk dig att det är som att äta grönsaker enbart från den egna trädgården. Skillnaden är att er grönsaksodling flyttat ut till oss på Jämtens och vi lägger arbetstid på att ta hand om era grönsaker - ni kan koncentrera er på annat och ändå få äta riktigt bra lokalt odlad mat.